Historie van Ibiza

Ibiza, een eiland dat een zeer rijke historie heeft. Na Mallorca is Ibiza het grootste eiland van de Balearen. Van Noord naar Zuid leg je ongeveer 41 kilometer af en van Oost naar West zo’n 15 kilometer. Ibiza staat vandaag de dag vooral bekend vanwege haar prachtige stranden en het bruisende nachtleven. Lees verder om de historie van Ibiza te ontdekken.

Eerste tekenen van leven

Acht miljoen jaar geleden ontstonden de Baleaarse eilanden doordat deze boven de zeespiegel werden opgestuwd. Uit de tijd 2000 – 1600 v. Chr. is er bewijs van leven gevonden op Ibiza. Halverwege de 7e eeuw v. Chr zijn er resten gevonden van een eerste nederzetting bij Sa Caleta. Ook werd in dezelfde periode Ibiza stad gesticht, dit was al in 654 voor Christus en dit gebeurde door de Feniciërs. De haven was toendertijd veel groter dan dat deze vandaag de dag is. Daarna werden in 146 v. Chr. een aantal nederzettingen weer vernietigd door de Romeinen. Door de groeiende bevolking, groeide ook de productie en variëteit van producten waaronder wol, vijgen, wijn en zout.

Egyptische god Bes

De havenstad werd eerst Ibosim genoemd, vernoemd naar de Egyptische god Bes, en betekende zoiets als eiland van Bes. Zowel de naam Ibiza als de Catalaanse naam Eivissa werden hiervan afgeleid. Bes is in de Egyptische mythologie één van de oudste goden van het pantheon. Bes wordt afgebeeld als een mix van een dwerg en een leeuw met lange dikke armen, gebogen benen en een staart. Deze Egyptische god wordt getypeerd als een vrolijke, goed geschapen, gelukkige Soedanese man, die van goed eten en drinken houdt en van plezier maken, feesten en amusement, en die altijd klaar stond om de liefde te bedrijven en om zijn vijanden te bekampen. Plezier maken, feesten en amusement zijn termen waar mensen vandaag de dag ook nog veel aan denken als ze Ibiza horen.

Invasie van de Assyriërs

Het Fenicische rijk verzwakte uiteindelijk doordat er Assyrische invasies kwamen en vervolgens kwam het eiland in handen van de Carthagers. Onder leiding van de Carthagers groeide het eiland uit tot een belangrijke handelspost.

Punische oorlog

Uiteindelijk brak een Punische oorlog uit tussen de Carthagers en de Romeinen. Eerst was het eiland nog trouw aan de Carthagers maar ze bleven maar verliezen en toen was Ibiza al gauw genoodzaakt om zich vrijwillig over te geven aan de Romeinen. Op deze manier werd Ibiza uitgeroepen tot een Romeinse provincie. Het Romeinse rijk viel uiteindelijk uiteen en Ibiza kwam in het jaar 902 in handen van de Arabische Moren, die het eiland de naam Yebisah gaven. Dit heeft tot 8 augustus 1235 geduurd, een historische datum voor Ibiza. Hierna kwam het eiland weer in handen van de Christenen door de troepen van het koninkrijk Aragon en kreeg het een autonoom zelfbestuur. In 1479 werd uiteindelijk bepaald dat Ibiza tot zowel de Balearen behoorde als tot het Koninkrijk Spanje. Waar het tot op de dag van vandaag nog bij hoort.

Van hippiebeweging naar dancemuziek

In het midden van de jaren zestig ontstond de hippiecultuur op Ibiza. Hippies worden gezien als de “makers” van de flowerpowerbeweging en zijn daarom verbonden met de seksuele en de muzikale en sociale revolutie(s) van de jaren zestig en zeventig. Hippies verzetten zich tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij, die veel gebruikmaakt van technologie. Deze vrije levensstijl was perfect te combineren met het eiland Ibiza. Op deze pagina kun je meer lezen over de hippie en waar je ze op Ibiza tegen kunt komen.

Unesco Werelderfgoed

Ibiza Stad is de hoofdstad van Ibiza en daarmee ook het drukst en dichtbevolkst. Van veraf zie je vaak de heuvel al uitsteken met daarop vele witte huisjes. Dit is de oude stad van Ibiza, Dalt Vila genoemd. Wanneer je door de oude toeganspoorten gaat kun je deze oude stad bezoeken. In Dalt Vila zijn veel historische monumenten te vinden waaronder een veertiende eeuws paleis. Dit historische centrum is een Unesco Werelderfgoed en mocht je gek zijn op bezienswaardigheden uit de oudheid dan is dit zeker een aanrader. Lijkt het je leuk om de stad te ontdekken? Dan is de wandelroute door Ibiza stad zeker een aanrader.

Sant Antoni de Portmany

Sant Antoni de Portmany, kortweg ook wel San Antonio genoemd is, na Ibiza Stad, de grootste stad van het eiland Ibiza. Rond het jaar 900 kwamen de Arabieren uit Noord-Afrika naar San Antonio. Zij gaven een belangrijke impuls aan de landbouw. Zo bouwden zij terrassen en molens om graan te malen. De Romeinen gaven San Antonio de naam: Portus Magnus, wat de grootste haven betekent. Daaruit is de naam Portmany ontstaan. De eerste aanwezigheid van mensen in San Antonio kun je nog terug zien in de wijngrot Ses Fontanelles. Deze grot is ontdekt in 1917 door de Franse archeoloog Henri Breuil. Meer informatie over deze interessante wijngrot vind je hier. San Antonio was vroeger echt een vissersstadje maar is tegenwoordig één van de populairste badplaatsen van het eiland. Dit mede dankzij de lange witte zandstranden en het helder blauwe water.

Taal

De oorspronkelijke bewoners van Ibiza spreken een variant van het Catalaans. Dit is het Eivissenc of Ibicenco. Bijna alle namen van de bezienswaardigheden van Ibiza worden sinds 1992 aangeduid in het Eivissenc. Sindsdien is de naam Ibiza-Stad ook definitief veranderd in Eivissa. Alle dialecten van de Balearen worden verzameld onder de naam Catalán de Baleares.

Ibiza vandaag de dag

Door de rijke historie van Ibiza zijn er op het eiland nog een hoop historische monumenten en bezienswaardigheden te vinden. Zo zijn er verscheidene grotten te vinden waarin nog rotsschilderingen uit de Punische periode te vinden zijn zoals Pinturas Rupestres de Sa cova des VI. Kijk voor meer informatie over leuke bezienswaardigheden in Ibiza op onze overzichtspagina.

In Dalt Vila bevindt zich ook een archeologisch museum met een grote collectie voorwerpen afkomstig uit verschillende periodes: Prehistorie, Fenicische kolonisatie, Punische periode, Romeinse en Islamitische perioden, tot de Catalaanse verovering in 1235. Elke periode heeft zijn eigen kamer. Kijk voor meer informatie over dit archeologisch museum op onze pagina.

Comments are closed.