Driekoningen

Het kan niet altijd feest zijn.. Helaas! De Spaanse kinderen moeten lang wachten, geen chocoladeletter in de schoen op 5 december en geen cadeaus onder de kerstboom tijdens de kerstdagen.. Op 6 januari is het dan eindelijk zover, het is de dag van het katholieke feest Driekoningen, voor Spanjaarden bekend als ‘Dia de Reyes’ of ‘Los Reyes Magos’.

Op weg naar Bethlelem

Op deze dag wordt gevierd dat drie wijzen een ster zagen oprijzen en dit was voor hen een teken; ze gingen op zoek naar de Koning der Joden, Jezus. Ze volgden de ster, want alleen daardoor zouden ze de weg kunnen vinden die hen zou leiden naar Jezus. Uiteindelijk vonden ze hem in een stal in Bethlehem en later werden de drie wijzen in een Bijbelse tekst genoemd als de koningen.

Reyesmagos

Brief voor de koningen

Net als in Nederland zie je in december overal lichtjes en versieringen op straat. Dit is vanwege de Kerst en Oud & Nieuw maar in Spanje ook vanwege Driekoningen. De kinderen beginnen in december met het schrijven van een brief voor de drie koningen Gaspar, Melchor en Baltasar, waarin ze vooral vertellen wat ze graag voor cadeautje(s) willen op deze feestdag. Op 5 januari komen de drie koningen aan en dan is het écht feest. Net zoals wij tijdens Sinterklaas, gaat iedereen in Spanje ‘s avonds op 5 januari ook richting het centrum voor de optocht. Opvallend is dat hier niet alleen mooie wagens en verklede personen aan meedoen, ook kamelen lopen vaak mee in de optocht! Op één van de praalwagens of op de kamelen komen de drie koningen voorbij. Natuurlijk worden de kinderen (en volwassenen eigenlijk ook) hier verwend met snoepjes en kleine cadeautjes.

Ben je zoet of stout geweest?

‘s Avonds mogen de kinderen dan eindelijk hun schoen onder de boom zetten en daar leggen ze ook zoete lekkernijen voor Caspar, Melchior en Balthasar. Voor de kamelen leggen ze er nog wat water of te eten bij. ‘s Avonds is het voor de kinderen moeilijk om te slapen want ze weten dat wanneer ze wakker worden er geen zoete lekkernijen, water of eten voor de kamelen meer liggen. ‘s Nachts gaan de drie koningen namelijk alle huizen langs om deze op te halen en er cadeautjes neer te leggen! Kinderen die in Nederland afgelopen jaar stout zijn geweest, moeten mee in de zak van Sinterklaas. Stoute Spaanse kinderen ontvangen op 6 januari geen cadeautjes maar cárbon dulce, zoete houtskool (stuk zwartgekleurd suiker).

Roscón de Reyes

Op 6 januari is het niet alleen tijd voor cadeautjes, maar ook voor de traditionele Roscón de Reyes. Dit is een zoete lekkernij in de vorm van een soort tulband. Het idee is dat deze wordt gevuld met een crème en er zit veelal geconfijt fruit op. In deze zoete lekkernij zit zowel een figuurtje als een boon verstopt. Degene die het figuurtje in zijn stuk lekkernij heeft zitten, wordt gekroond. Vind je de boon? Dan dien je het volgende jaar de ‘Roscón de Reyes’ te betalen. In bijna elke bakker zie je in de dagen voor Driekoningen deze zoete lekkernij in verschillende formaten en met diverse vullingen staan.

driekoningen

Programma Ibiza:

Ben jij op 5 januari op Ibiza dan is het misschien leuk om een kijkje te nemen bij de optocht. Handig om te weten is waar je dan precies moet staan zodat je de praalwagens niet hoeft te missen. De optocht vindt plaatst op 5 januari en start om 18.00. De praalwagens rijden door de bekendste straten van Eivissa, Sant Antoni, Sant Josep en Santa Eularia.

Route & tijdschema

– 18.00: De route start bij de haven van Santa Eulalia en rijdt langs la plaza España.
– 18.30: De praalwagens komen aan bij de haven van Ibiza-Stad. De wagens rijden door de volgende straten: Avda. Sta. Eulària, Avenida Bartolomé Rosell, Avenida Isidoro Macabich, C. País Valencià, Avenida España en Paseo Vara de Rey.
– 19.00: Aankomst in de haven van San Antonio
– 19.30: Aankomst in de haven van San José.

Comments are closed.